Nu we ruim twee maanden op reis zijn, wil ik graag mijn favoriete reis-items op een rijtje zetten voor jullie. We hebben van te voren over zo veel dingen moeten nadenken en reviews van anderen vinden wij altijd prettig dus ik heb hier en daar ook gelijk mijn ervaring erbij gezet. Wie weet heeft iemand er wat aan 🙂

1. Zakmes
We hebben een kleine zakmes meegenomen, maar oooh wat zijn we er blij mee! Wel stom van me dat ik het mesje (zonder er bij na te denken) in mijn handbagage had gestopt… Op Schiphol zaggen ze het mesje op de scan, maar ze vonden het zakmesje zo klein dat ik ‘m mocht houden. Wel stress bij alle volgende controles (in Dubai en India). Gelukkig hadden ze daar het mesje niet eens zien zitten in de tas. Moet je nagaan hoe klein dat ding is. 

We gebruiken ‘m bijna dagelijks ondanks dat het maar een paar tools bevat:

– een scherpe mes – ik had niet verwacht dat zo een klein mesje zo scherp kon zijn dus echt een aanrader!

– een schaartje – dit is onze meest gebruikte tool tot nu toe en hij is zo scherp dat de schaar beter knipt dan de meeste grote scharen die we normaal gebruiken. Heel handig voor als je een draadje moet wegwerken of een verpakking eten wilt openmaken, maar ook om je nagels mee te knippen (aangezien we beiden onze nageltangen zijn vergeten, kwam dit tijdelijk goed van pas).

– een vijl – een beetje overbodig en nog niet eerder gebruikt, maar op zich wel handig als je je nagels hebt geknipt en de scherpe randjes wilt wegvijlen. 

Terwijl ik de link op zoek van deze zakmes zie ik ineens staan dat de zakmes 7 tools heeft  te grappig dat ik daar nu pas achter kom. Het gaat om de volgende tools:

– een kleine, platte schroevendraaier (zie bovenkant van de vijl..)

– een tandenstoker

– een pincet

– een sleutelhanger (ik stond er niet bij stil dat dit ook als tool wordt gezien, maar toch best handig dat je het zakmesje gewoon aan je sleutelbos kan hangen zodra je weer in Nederland bent. Dat ga ik in ieder geval zeker doen).

Pluspunten
 compact
✅ licht
✅ gebruiksvriendelijk

Minpunten
Cross mark emoticon klein (je raakt ‘m gemakkelijk kwijt)
Cross mark emoticon als je brede vingers hebt, kan het wat lastiger zijn om de tools er uit de pakken (maar ook dat valt in heel erg mee)

Prijs: Het zakmesje (genaamd Victorinox Classic) was in de aanbieding bij Coolblue voor € 12,00. Er is inmiddels een vernieuwde versie voor in de plaats gekomen op Coolblue: de Victorinox Delemont Executive 81 voor € 19,99. De Classic versie is nog wel te bestellen via bol.com voor € 17,90

 

2. Mijn blauwe dekentje
Bizar koud is het op sommige plekken. Niet natuurlijk koud, maar ‘airco’ koud. Soms staat de airco echt op standje vries-kist. Of het nou op het vliegveld is, in het vliegtuig, in de taxi, in het hostel of in de trein, mijn dekentje komt altijd goed van pas en zit daarom standaard in mijn daypack. Meestal gebruik ik ‘m als deken, maar soms ook als kussen. Ik kan niet zonder! Het dekentje was maar een paar euro bij de Xenos en is opgerold gemakkelijk mee te nemen in het hoesje dat gemaakt is van dezelfde stof.

Je kan je wel voorstellen dat ik in paniek raakte toen mijn geliefde dekentje een paar dagen geleden ineens van mijn bed (in een dorm) verdwenen was. Het enige wat ik op dat bed had laten liggen, was het dekentje (zodat niemand mijn bed zou inpikken haha) en toen ik terugkwam was die foetsie een hele speurtocht gestart, maar helaas zonder resultaat. De volgende dag kwam ik na het ontbijt weer terug in de kamer en toen… lag mijn dekentje ineens op mijn bed (met een paar blonde haren erop ). Iemand had ‘m vast ‘geleend’… nou ja prima! Ik ben allang blij dat ik weer herenigd ben met het dekentje! (wooow heel verhaal over een dekentje.. het moet niet gekker worden haha)

 

3. Loney Planet
We hadden besloten geen loney planets mee te nemen omdat we zo veel verschillende landen willen bezoeken en het een dure grap zou worden om van elk land of grote stad een loney planet te kopen.

Een paar weken voor vertrek, gaf mijn broertje ons een loney planet cadeau: ‘Southeast Asia on a shoestring’. Die kende ik nog niet dus daar zijn we hartstikke blij mee. Je kan hier toch aardig wat basisinformatie uit halen en het is gewoon fijn om af en toe iets te lezen uit een ECHT boek in plaats van online. Net als ‘vroegahh’ belangrijke highlights kunnen markeren en gewoon lekker bladeren.

Voor de mensen die de loney planet niet kennen. Dit is DE reisgids-serie die internationaal wordt gebruikt. Je komt overal wel een paar reizigers tegen met zo een loney planet.

In dit boek worden de volgende landen besproken: Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Thailand, Oost-Timor en Vietnam. Je kunt er van alles in lezen over deze landen. Onder andere over de geschiedenis, de cultuur, de activiteiten, accommodaties, restaurants, leuke routes, do’s and don’ts en nog veel meer…

lonely planet

Ondanks dat het beknopt de landen in Zuidoost-Azië beschrijft en niet alle landen bevat die wij gaan bezoeken, is het toch handig en interessant om te lezen. Tijdens een vlucht, in de trein of wanneer we de volgende trip aan het voorbereiden zijn in het hostel, komt die loney planet iedere keer weer te voorschijn (thanks broertje, we maken met veel plezier gebruik van jouw cadeau).

 

4. DEET
Wij gebruiken nu 50% deet tegen muggen (voornamelijk tegen malariamuggen, denguemuggen en teken). We hebben bewust gekozen voor een hoge concentratie omdat ze daarvan zeggen dat het ongeveer 10 uur lang werkt. Gekocht bij Kathmandu voor € 10,95.

Op zich heb je die ook veel goedkoper in Thailand. De duurste flesjes/tubes die we tegen zijn gekomen in Thailand waren ongeveer 3 euro per stuk. Al zit daar meestal maar rond de 12-15% Deet in. Dat is een stuk minder dan ik had verwacht, maar toch hoor ik iedere keer weer van reizigers dat het spul dat je in Azië koopt voldoende bescherming biedt en het zonde is om dit (veel duurder) in Nederland te kopen. Terwijl ik op Nederlandse sites lees dat het beste percentage Deet tussen de 30% en 50% ligt en alles lager dan 30% minder effectief is… Lastig soms al die meningen en verschillende verhalen. Ik ben in ieder geval tevreden met onze 50% deet omdat we niet gebeten worden wanneer we ons netjes insmeren.

Wij hadden twee kleine flesjes in totaal en hebben na twee maanden nog een half flesje over. Met twee personen hadden we allang door onze voorraad heen moeten zijn, maar we hebben tot nu toe niet altijd even consequent gesmeerd. Heel stom van ons want we zijn al meerdere keren geprikt wanneer we weer eens vergeten waren ons in te smeren…

 

5. Packsafe tas
Dit is echt de ideale daypack! Omdat we met zijn tweeën reizen, hebben we aan 1 daypack voldoende en het fijne aan deze tas is dat de tas meerdere anti-diefstal kenmerken heeft. We zijn er echt super blij mee. We hebben zelf allebei een daypack meegenomen. 1 daypack laten we standaard in het hostel liggen omdat het alleen maar onnodige ballast is en we echt genoeg hebben aan de packsafe daypack. We hebben dus spijt dat we twee daypacks mee hebben genomen. Alleen maar extra gesjouw voor niets. Voor de geïnteresseerde hieronder een korte review over de Packsafe tas.

Afmetingen: 26x45x16
Inhoud: 15L
Gewicht: 600 gram

Prijs: voor € 99,95 gekocht bij Bever

Pluspunten
✅ anti-diefstal: je kan ‘m niet open snijden met een mes
✅ anti-diefstal: handige ritssluiting
✅ anti-diefstal: klein voorvakje dat RFID-blokkerend is (handig voor je credit card zodat men niet op afstand je credit card gegevens kan scannen/stelen)
✅ gewatteerde laptopsleeve (tablet/laptop tot 13inch)
✅ gewatteerde ruggensteun & schouderband dat er voor zorgt dat de draagcomfort top is
✅ 2 zijvakken voor flessen of andere spullen (wij hebben bijvoorbeeld standaard desinfecterende handgel en Deet in 1 van de zijvakken)
✅ voorvak bestaat uit 4 vakken, een pennenhouder en sleutelclip
✅ borstband voor extra stevigheid en veiligheid

Minpunten
Cross mark emoticon prijs
Cross mark emoticon 1 groot vak binnen in: waardoor de laptopsleeve niet afgesloten is. Je hebt daardoor kans dat hetgeen in je achtervak (je tablet/laptop) beschadigd
Cross mark emoticon geen regenhoes: bij dagelijks gebruik is het toch wel handig zo een hoes te hebben voor wanneer het regent. Zeker omdat wij er veel belangrijke spullen in bewaren zoals de camera’s (maar zo een hoes kan je natuurlijk ook gewoon los kopen)
Cross mark emoticon gladde stof: wat soms irritant is als je bijvoorbeeld in de metro zit en de tas op je schoot wilt houden, maar de tas iedere keer onverwachts van je schoot afglijdt

 

6. Rekenmachine
Eigenlijk is dit geen los item omdat ik de rekenmachine in mijn telefoon gebruik, maar toch vind ik het horen in dit lijstje. We gebruiken de rekenmachine gedurende de hele dag om de bedragen om te rekenen naar onze geliefde – ahumm – euro’s.

We hebben inmiddels met vijf verschillende munteenheden te maken gehad. Van onze euries gingen we over naar de roepies in India, de Thaise baht, de Amerikaanse dollar en de Laotiaanse KIP (yep KIP):

  •  euro
  •  roepie = 1 euro is ± 69 roepies
  •  baht = 1 euro is ± 35 baht
  •  kip = 1 euro is ± 8880 kip

De laatste currency heet echt KIP haha heel apart. De currency van Laos is sowieso gek want toen we 115 euro opnamen, kregen we 1 MILJOEN kip. We voelden ons voor even miljonair, maar helaas het geld gaat er snel doorheen want voor een broodje ei betaal je bijvoorbeeld al “15.000 kip”!

Verder hebben we zelfs eenmalig moeten betalen met dollars (1 euro is ± 1,10 dollar). Dit was voor de visakosten (35 dollar) bij de grens van Thailand naar Laos want die mocht alleen betaald worden in dollars. Ik blijf het vreemd vinden dat het niet gewoon in de Thaise baht of Laotiaanse kip kan…

Rekenmachine

De rekenmachine is onze beste vriend, maar ook voor veel locals die de taal niet machtig zijn. Je belandt daardoor regelmatig in een rekenmachine-onderhandeling waarbij iedere partij invult wat voor bedrag ze er voor willen geven/krijgen. Zo zie je maar weer; ‘de taal van de rekenmachine is universeel’.

onderhandelen

 

7. iPad (inclusief iPad toetsenbord)
Dagelijks gebruik ik de iPad Air 2! Voor mijn foto’s, voor Social Media (vooral om foto’s te delen op Facebook), voor het zoeken naar reisinformatie, vliegtickets etc. Het toetsenbord werkt via bluetooth en maakt het een stuk gemakkelijker om te typen. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als ik geen iPad mee had en alles vanaf mijn telefoon moest fixen (aangezien internetcafés in Azië tegenwoordig helaas zeldzaam zijn omdat ook hier bijna iedereen rondloopt met een smartphone inclusief internet!).

Ondanks dat de iPad mijn favoriete item is, heb ik mega spijt dat ik geen laptop heb meegenomen! Als je wilt bloggen en foto’s wilt delen + online wilt back-uppen kost het zoveel meer tijd (en stress!) via de iPad.

De grootste minpunten die ik heb ervaren:
Cross mark emoticon als je foto’s wilt importeren op de iPad krijg je alleen maar kleine foto’s te zien (je kan dus lastig van te voren kiezen welke foto’s je wilt importeren)
Cross mark emoticon je kan kiezen om alle foto’s te importeren of alleen een deel. Stel dat je een deel van de foto’s wilt importeren dan moet je elke foto handmatig aanklikken
Cross mark emoticon we hebben 64 GB op de iPad, maar ondanks dat raakt het geheugen snel vol (zeker als je video’s wilt uploaden)
Cross mark emoticon je kan er geen SD-kaart in stoppen voor extra geheugen (Apple-issue helaas)
Cross mark emoticon je kan niets terugplaatsen op de geheugenkaart (heel vervelend dat je eerst alles moet importeren naar je iPad om vervolgens al de juiste foto’s uit te kiezen, maar je deze definitieve selectie niet kan terugzetten op je SD-kaart)
Cross mark emoticon je hebt altijd tussenstukjes nodig van Apple die best prijzig kunnen zijn
Cross mark emoticon je kan er geen harde schijf aan hangen (omdat dit systeemtechnisch te zwaar is)
Cross mark emoticon sommige sites werken niet naar behoren (zoals We Transfer en helaas werkt de We Transfer-app ook niet op mijn iPad)
Cross mark emoticon sommige functies in wordpress functioneren niet zoals op een pc/laptop dus niet altijd even handig als je wilt bloggen

Pluspunten (die je allemaal kan ontkrachten doordat je tegenwoordig ook kleine laptops hebt die dit kunnen én meer dan dat)
✅ het is lekker compact en gemakkelijk mee te meenemen
✅ touchscreen
✅ apps downloaden

Kort samengevat: ik baal enorm dat ik geen laptop mee heb omdat een iPad gewoon niet toereikend genoeg is voor mij om foto’s te delen en om te bloggen (stel dat je dat niet doet tijdens de reis dan is een iPad zeker voldoende!)

 

8. Bra stash
Ideaal en veilig! In mijn kleding heb ik geen zakken dus dat maakt het extra handig. In de bra stash bewaar ik:

contant geld: een stapeltje met allemaal briefjes van 20 euro voor noodgevallen. Stel dat de credit card het niet doet dan kan ik nog altijd geld wisselen of eventueel betalen met euro’s.

zakmesje

slotje + sleutel of alleen sleutel

belangrijk papiertje of bonnetje (om tijdelijk te bewaren)

De bra stash is van het merk Eagle Creek en heb ik gekocht bij Kathmandu voor € 10.95 per stuk.

Pluspunten
✅ compact (op de foto lijkt de stash misschien groter, maar in werkelijkheid is hij maar 10 cm lang en 7 cm breedt)
✅ als stof is er ‘zijde’ gebruikt hierdoor is het heel zacht voor je huid waardoor je ‘m niet voelt zitten
✅ veilig gevoel (omdat je niet bang hoeft te zijn voor zakkenrollers)
✅ je kan ‘m op verschillende manieren dragen/gebruiken

Minpunten
Cross mark emoticon best prijzig voor een klein beetje stof! Dus als je tijd hebt en creatief bent, kun je zelf ook zo iets maken

Bra stash

 

 

9. SD-kaartlezer
Dit is voor mij echt een must-have om foto’s te importeren op mijn iPad! Dit kan in mijn geval op geen enkele andere manier. Ik heb namelijk geen wifi op mijn camera’s en ook geen wifi-geheugenkaarten. Een groot minpunt is dat de foto’s heel klein worden weergegeven voordat je kunt importeren en je dus eigenlijk eerst alle foto’s moet importeren en dan foto’s moet verwijderen. Wat ook vervelend is, is dat ik geen foto’s van mijn iPad kan exporteren naar het geheugenkaartje (zie punt 7 voor de uitgebreide minpunten). Als je dus echt van plan bent tijdens de reis foto’s online te delen, neem dan alsjeblieft een laptop mee! Een officiële Apple SD-kaartlezer kost rond de 35 euro.

Tussenstuk geheugenkaart

 

10. Geheugenkaarten
Ik houd van fotograferen dus ik kan niet zonder geheugenkaarten. Ik had er negen meegenomen en was er al na 5 weken doorheen (oeps, een beetje in vergist). Uiteindelijk in Chiang Mai 6 geheugenkaartjes à 32 GB gekocht (voor 1710 baht = ongeveer 48 euro) en in Bangkok nog eens 4 à 32 GB (voor 1000 baht = ongeveer 28,50 euro). Ik ben benieuwd of ik hier genoeg aan heb tot het einde van de reis… en benieuwd of de kaartjes het overleven… Zoals je rechts op de foto ziet, is er al een geheugenkaartje gesneuveld 🙁 ik heb daarom nu voor een paar euro een klein doosje gekocht met een harde cover waar ik mijn geheugenkaarten in bewaar (een opbergdoosje met ‘harde cover’ is echt een must want die kaartjes zijn heel breekbaar!).

 

11. Camera’s
Jullie hebben inmiddels wel door dat ik van fotograferen houd dus wat zou ik zonder mijn camera’s moeten?! 

Spiegelreflexcamera Canon EOS 550 D
Nou heb ik tot het laatste moment nog getwijfeld of ik mijn spiegelreflexcamera zou meenemen en zo ja, met of zonder een grote lens. Uiteindelijk zowel de camera + een grote lens meegenomen (Tamron 18-270 mm).

Een spiegelreflexcamera meenemen was me door meerdere mensen afgeraden, maar wat ben ik blij dat ik die toch mee heb genomen! Fotograferen is mijn hobby. Ik moet van de technische kant nog veel leren, maar je kan vaak gewoonweg veel mooiere foto’s schieten. Door de grote lens kan ik veel meer inzoomen waardoor je ook op een afstand scherpe foto’s kan maken van bijvoorbeeld mensen zonder dat je hen een ongemakkelijk gevoel geeft. Als fotograferen niet je hobby is, kan je zo een grote camera beter gewoon thuis laten en mooie kiekjes met een kleinere camera en/of mobiel maken want anders ga je je echt irriteren aan zo een groot en zwaar ding.

Systeemcamera Canon PowerShot SX280 HS
Ik had echt niet zonder deze camera gekund! Deze camera pakken we er het snelst bij (vooral in het begin van onze reis) omdat die een stuk minder opvallend is dan de spiegelreflexcamera. De kwaliteit van de foto’s is jammer genoeg een stuk minder.

Daarnaast gebruiken we deze camera nu vooral om te filmen. Helaas is deze camera niet primair gemaakt om te filmen. Ondanks dat is de film-kwaliteit top alleen de batterij trekt het niet zo goed. Die is na amper 20 minuten filmen al leeg.

Nog een minpunt is dat ik ‘m een aantal jaar geleden kocht met het ‘idee’ dat er ook wifi op zit. Dit was toen een redelijk nieuw iets. Helaas lukt het niet om gebruik te maken van de wifi-verbinding. Als je een camera met wifi koopt, zou ik van te voren even testen hoe dit in de praktijk werkt omdat het wel echt handig is ‘als’ het werkt.

GoPro – Hero 4 silver (motorsports uitvoering)
Onmisbaar om je reis mee vast te leggen! Als je rustig de tijd hebt om je reis voor te bereiden, zou ik zeker kijken naar goedkopere alternatieven voor de GoPro. Wij hadden die tijd niet, maar als we die tijd wel hadden, hadden we misschien ook gewoon voor de GoPro gekozen. Het is namelijk echt een top apparaat! We zijn er heel tevreden over.

Pluspunten
✅ touchscreen! (dat heb je niet bij de GoPro Hero 4 black dus vandaar dat we voor de silver hebben gekozen)
✅ door de behuizing is de GoPro tot 40 meter waterdicht
✅ de GoPro filmt een groter oppervlakte dan de meeste ‘normale’ camera’s
✅ je kan via wifi & bluetooth video’s bekijken en overzetten op de iPad met de GoPro app. Heel handig! Hierdoor kan ik eerst de filmpjes bekijken voor ik er voor kies ze te kopiëren naar de iPad
✅ je kan er voor kiezen te filmen in 4K
✅ veel accessoires

Minpunten
Cross mark emoticon batterij gaat niet lang mee (maar een uurtje ongeveer!)
Cross mark emoticon best een investering
Cross mark emoticon van alles mogelijk qua accessoires, maar dat komt dus automatisch boven op de prijs van de GoPro waardoor je alles bij elkaar gauw een aardig bedragje neertelt

Telefoon
Ik heb een (bijna overleden) Samsung S4 mini die geen goede kwaliteit foto’s maakt dus ben hartstikke blij met de telefoon van mijn man: Samsung S5. Handig voor het fotograferen of filmen van onverwachte momenten, handig als back-up wanneer de andere camera’s leeg zijn, maar vooral handig voor het maken van selfies (die negen van die tien keer mislukken, maar gelukkig zit er heel af en toe – na tig mislukte foto’s – eentje tussen die er mee door kan haha).

 

12. Moneybelt
Die draagt Younes sinds dag 1 iedere dag om zijn heupen met daarin onze paspoorten + credit card + pinpas + slotjes + geld + belangrijke papiertjes. Voor dagelijks gebruik stopt hij standaard een klein geldbedrag in zijn broekzak zodat hij niet overal zijn moneybelt hoeft te openen. De moneybelt heeft twee vakken waarvan één een RFID vakje is. In dat laatste vakje bewaren we onze creditcard en pinpas.

Moneybelt

 

13. Flightbag
Een flightbag vind ik echt een must! Super fijn en multifunctioneel. We stoppen onze backpack in de flightbag, slotje erop en de tas kan worden ingecheckt op het vliegveld.

Pluspunten
✅ minder kans op beschadiging tijdens het in- en uitladen (in het vliegtuig, maar ook in de bus en alle andere vervoersmiddelen)
✅ er kan niet even snel wat ingestopt worden
✅ hij kan als extra tas gebruikt worden
✅ we hebben een gekleurde flightbag (donkergroen en fel geel) waardoor we altijd al van een afstand onze backpack op de bagageband herkennen (vooral die in kanariegeel is ideaal).
✅ op de kamers stoppen we de backpacks regelmatig in de flightbag. Voelt soms net wat veiliger aan!
✅ de groene flightbag is extra groot waardoor ik er, naast mijn backpack, ook een daypack in kan bewaren
✅ gemakkelijk weer op te bergen in zijn hoes (het wordt dan een compact pakketje)
✅ er zitten schouderbanden aan de flightbag

Minpunten
Cross mark emoticon als je een te kleine flightbag hebt (of een te grote backpack), is het extra werk om die backpack iedere keer in de flightbag te proppen en er later weer uit te halen. Dus je kan beter een te grote flightbag aanschaffen (we liepen hier tegen aan bij de gele flightbag van mijn man dus dit minpuntje geldt alleen voor zijn flightbag)

Prijs: wij hebben de flightbags bij Bever gekocht voor ongeveer 40 euro per stuk. Omdat wij met z’n tweeën zijn, moeten we veel reisproducten twee keer aanschaffen dus dan is zoiets als een flightbag best een grote uitgaven in een keer. Al zijn er ook goedkopere versies. Bij Kathmandu heb je bijvoorbeeld een zwarte flightbag voor rond de 20 euro. Als je meer tijd hebt/neemt voor de voorbereidingen, kun je veel geld besparen op reisproducten door producten te vergelijken, rond te snuffelen in verschillende winkels en aanbiedingen in de gaten te houden (en dus niet net als wij als een kip zonder kop 2 dagen voor vertrek – op een koopzondag notabene – dit soort spullen aanschaffen!).

flightbags

 

14. Mini tasje
Dit is een standaard item in mijn daypack met als inhoud: een spiegeltje, oogpotlood, paracetamol/nurofen en een paar daglenzen. Ongeveer 10 bij 15 cm. Ik houd er van om spullen een vaste plek te geven waardoor je dingen heel gemakkelijk kan terugvinden in je tas als je ze snel nodig hebt.

 

15. Oordopjes
Voor tijdens het reizen, tijdens het wachten of tijdens het relaxen! Vooral Younes gebruikt zijn oordopjes dagelijks om onder andere zijn favoriete tv-programma: “Voetbal International” terug te kijken (ik ben blij dat hij oordopjes heeft omdat ik die lach van René van der Gijp echt zat zooo zat ben!).

oordopjes

 

16. Hangslotjes
Die gebruiken we letterlijk dagelijks! Vooral om onze flightbag of kluisje mee af te sluiten. Geeft je toch een iets prettiger en veiliger gevoel.

We hebben bij de Ikea van die simpele slotjes met sleuteltjes gekocht. Een ervaren dief krijgt die slotjes vast open, maar je maakt het iemand toch net iets lastiger (zeker de gelegenheidsdief). We hebben ook de iets duurdere TSA slotjes aangeschaft alleen hebben we nog daar nog geen unieke codes voor ingesteld…

 

17. Waterdichte hoesjes
We zijn nog niet op het strand geweest, maar toch heb ik de hoesjes al meerdere malen gebruikt. Onder andere toen we op een bamboevlot richting de grotten dreven. Ik heb toen al onze waardevolle spullen (camera’s en moneybelt) in de hoesjes gedaan en daarna in de daypack gestopt. Stel dat we omkieperen… dan zijn we in ieder geval niet in 1x al onze belangrijke eigendommen kwijt. Het is ook handig voor op het strand of op een plek met zand en waterdruppels. Je kan je telefoon, iPad, E-reader e.d. dan in zo een hoesje stoppen als extra bescherming. Pluspunt: je touchscreen werkt gewoon!

Dit zijn goedkope hoesjes, gekocht bij Bever, en niet van een mega goede kwaliteit (als je ze bewaart bij een voorwerp met een scherpe rand kan er zo een scheurtje in komen). Ik zou je dus niet aanraden (of het zelf aandurven) om er echt mee onder water te gaan.

Waterdichte hoesjes

 

18. Mini tandpasta en tandenborstel
Wat ik hier vooral handig aan vind, is dat het zo compact is en gemakkelijk overal in past. Het zit in een blikje waardoor de andere spullen niet vies worden. Terwijl dat wel het geval is als je een (een beetje natte) tandenborstel tussen de andere spullen gooit. Verder is het heel praktisch omdat je zowel de tandpasta als tandenborstel altijd bij elkaar hebt zitten. Voor mij alleen maar voordelen dus het doosje draag ik standaard mee in mijn daypack.

 

19. Credit Card
Wat moet je zonder credit card. Al zou je ‘m alleen maar gebruiken om je vliegtickets mee te boeken omdat dat vaak niet zonder credit card kan… Wij zijn op de laatste dag vergeten onze bankpassen op wereldwijd te zetten (terwijl we het wel op ons lijstje hadden staan) waardoor we ‘dachten’ dat we onze pinpassen niet konden gebruiken. Balen, want elke transactie met onze credit card kost ongeveer € 4,50 (en dat is duurder dan een transactie met je pinpas). Inmiddels zijn we er achter gekomen dat je gewoon via de Rabobank-app je pasje op Azië kunt zetten (het scheelt ongeveer 2 euro per transactie als we pinnen met een betaalpas in plaats van credit card). Nog een nadeel van het betalen met een credit card is dat hostels vaak 3% extra rekenen als je niet cash betaald, maar met je credit card.

20. Identifiers
Yep, ook op reis moeten we netjes en op tijd onze rekeningen betalen. Gelukkig heb je tegenwoordig online bankieren apps waardoor je tot bepaalde bedragen en bij recente bankrekeningen geen Identifier nodig hebt, maar we zouden niet zonder kunnen. Je hebt de Rabobank Identifier trouwens sowieso nodig als je online wilt betalen met je Rabobank credit card.

Dit zijn van die items waarbij het echt veel gedoe oplevert als je ze vergeet of kwijt raakt want die kan je op reis niet even ergens kopen.

 

21. Reisdagboek
Van mijn collega’s heb ik echt een tof notitieboek gekregen met een stevige kaft en een magneetsluiting. Ik kan er achterin gemakkelijk visitekaartjes e.d in bewaren. Wat we vooral leuk vinden, is om sommige medereizigers hun tips in het boekje te laten schrijven, maar het boekje is ook handig om zelf leuke adresjes of must-sees en do’s in te noteren.

Reisdagboek

 

22. Pen
Een pen? Lekker voorspelbaar en cliché, maar ik ben toch blij dat ik die pen nog even snel in mijn tas heb gegooid voor wij vertrokken (al kan je die natuurlijk ook in Azië kopen, maar je zult altijd net zien dat je er geen vindt wanneer je er dringend eentje nodig hebt). Handig voor wanneer we papiertjes moeten invullen op het vliegveld (en geen zin hebben om met tien anderen te vechten om een pen), maar vooral een must voor de aantekeningen in onze reisdagboek.

 

23. Desinfecterende handgel
We hebben twee flesjes meegenomen (je kan er best lang mee doen omdat je maar weinig nodig hebt per keer). Vooral in India kwam dit heel goed van pas omdat de hygiëne daar het slechts is. Daarnaast eten ze daar veel met hun handen (zelfs rijst) dus er was niet overal een lepel of vork beschikbaar. Ik moet wel eerlijk zeggen dat we na een paar weken best laks werden hierin en het vaak vergaten (slecht hè?!).Anti-bacterie

 

24. Aanwijswoordenboekje (point-it)
Op mijn verjaardag ben ik door mijn lieve collega’s verrast met dit super handige boekje! Alle voorwerpen en onderwerpen die je kan bedenken staan er in afgebeeld.

Inhoud aanwijswoordenboek

Wij vinden het boekje vooral handig omdat wij geen varkensvlees eten en kunnen wijzen naar het varkens plaatje met de vraag of er wel of geen varken in een gerecht zit. Want geloof me er wordt me toch veel ‘pork’ gegeten in Thailand & Laos.

Het scheelt dat Thailand echt gericht is op toeristen waardoor de meeste mensen wel wat woordjes Engels spreken en we het boekje daardoor nog weinig gebruiken hier. Ik voorspel dat we het boekje in China het meest tevoorschijn gaan toveren. Van wat ik heb begrepen, spreken daar veel mensen geen Engels en ik wil liever niet als avondeten per ongeluk hond op mijn bord hebben liggen.

Aanwijswoordenboek

 

25. Packing cubes
Wat zouden we zonder moeten! Echt super handig deze cubes. Ik heb al meerdere backpackers zien stoeien met al hun spullen. Een meisje op mijn kamer kon haar oordopjes nergens vinden en heeft toen haar hele backpack moeten omkieperen om haar oordopjes te zoeken. Geloof me zij was echt chagrijnig geworden daarna! Bij ons gaat dat een stuk gemakkelijker. Als ik iets zoek, haal ik soms ook mijn hele backpack leeg, maar dan is het nog steeds overzichtelijk! We hebben onder andere een cube met truien, een cube met broeken, een cube met ondergoed en een cube met elektronica. Het gaasje maakt dat je de cubes niet hoeft te openen om te weten wat er in zit. Scheelt weer tijd! Deze cubes zijn trouwens ook handig voor in je koffer.

We hebben twee sets gekocht, in de kleuren roze en blauw, bij de Ikea voor € 5,99 per set van 4 stuks en die samen verdeeld (allebei een paar roze en een paar blauwe). Daarnaast hebben we er ook nog een aantal bij de Xenos gehaald voor een paar euro’s, maar de kwaliteit is echt een stuk minder! Eentje van Younes heeft het al begeven. Toch vind ik die van de Xenos (de blauwe en groene links onder op de foto) een goede aanvulling omdat we hierdoor cubes hebben in andere kleuren en formaten waardoor het nog gemakkelijker is om snel je spullen terug te vinden.

 

Als laatste nog 2 bonus reis-item:
De items die in bovenstaande lijst hadden moeten staan!

1. DUCTAPE!
Yep, ductape zijn we helaas thuis vergeten terwijl dit een van de eerste items was op onze inpaklijst. Balen!! Want vanaf dag 1 hebben we iedere keer situaties gehad waarbij we dachten: ‘als we nou ductape hadden…’ Ductape komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je zo een irritante stopcontact hebt waarbij je stekker er ieder keer uitvalt! Nu we nog in Bangkok zijn, ga ik nog even naar dit item op zoek. Is vast wel te vinden in een van de shopping malls.

2. Powerbank
Ook dit item stond op ons lijstje, maar door de chaos de laatste dagen voor vertrek hebben we geen tijd meer gehad er eentje te bestellen. Terwijl we er op reis veel mensen mee zien rondlopen die super enthousiast zijn. Vooral over de powerbanks waarmee je je telefoon tot zeker 3 keer volledig kan opladen en nog snel ook. Ideaal, want je bent soms een hele dag op pad en als je de bijzondere momenten wilt vastleggen met je telefoon houdt de smartphone het helaas niet de hele dag vol op 1 batterij. Misschien dat we er nog wel eentje kopen gedurende de reis. Ik heb trouwens wel een mini powerbank waarmee ik de telefoon even in leven kan houden (tot ongeveer 8 %). Komt niet in de buurt van een goede powerbank, maar toch ben ik blij dat ik ‘m mee heb; just in case of emergencies!


Dit is ons lijstje ‘so far’. 
Wat zijn jullie onmisbare reis-items?