We hebben een super toffe ervaring gehad toen we in China de trein instapten richting Shanghai! Een rit van ruim 21 uur in een 4 persoons coupé…

Het is altijd een verrassing met wie je zo een coupé deelt. Toen we aankwamen, lagen er al 2 oudere Chinezen in de bovenste bedden. Onze eerste gedachte: saaaaai, twee oudjes die nu al in bed liggen (18.30 uur).

Reislenne_China treinrit (gesprek met Chinese passagier)
Maar na een uurtje stond die oude meneer op, ging naast Younes op bed zitten en begon in het Chinees tegen ons te praten. Een heel verhaal en we begrepen er niks van.

En toch hebben we uiteindelijk een heel gesprek kunnen voeren. Met behulp van: gebaren, point it boekje, landkaart, mobieltje, id-kaart, rekenmachine, post-it’s en een pen.

Reislenne_China treinrit (gang)
Het ging vaak zo: hij vroeg ons in het Chinees iets en we keken hem aan met allemaal vraagtekens waarnaar hij opnieuw heel hard ging nadenken over hoe hij die vraag kon stellen zodat wij het wel zouden begrijpen.

Vervolgens pakte hij zijn pasje en daar stond zijn geboortedatum op “1946” aaaaah dat bedoelde hij! En toen lieten wij met gebaren en een rekenmachine zien hoe oud wij zijn.

Verder lieten wij hem op een landkaart zien waar we allemaal heen zijn gereisd. Terwijl wij de landen in het Engels noemden, herhaalden hij ze in het Chinees. Hij vond het geweldig dat we al door zo veel landen zijn gereisd.

Super leuk om te horen dat hij het daarna heel enthousiast aan zijn vrouw vertelt. Grappig dan weer dat zijn vrouw vervolgens totaal niet geïnteresseerd leek. Ze vond haar telefoon veel interessanter. Spelletjes spelen en filmpjes kijken terwijl hij echt de tijd nam om ons te leren kennen en we ook echt gelachen hebben met hem.

Hij heeft alleen nog in China gereisd (niet gek, want China is een continent op zich!), maar hij heeft daar al echt veel van gezien! Hij is zelfs bij de grens van Mongolië en Rusland geweest.

Hij had zo veel mooie foto’s op zijn telefoon. Die hij allemaal zelf gemaakt heeft tijdens het reizen. Van verschillende hoeken gefotografeerd en echt top kwaliteit. Hij vertelde dat hij reist met een Nikon camera én 5 cameralenzenen dat hij in zijn jaszak standaard nog een compact camera heeft! Hieronder zie je 6 foto’s die hij geschoten heeft.

Reislenne_China treinrit (foto telefoon1) Reislenne_China treinrit (foto telefoon2) Reislenne_China treinrit (foto telefoon3) Reislenne_China treinrit (foto telefoon4) Reislenne_China treinrit (foto telefoon5) Reislenne_China treinrit (foto telefoon6)
Wat ik extra speciaal vond, is dat hij het grootste deel van de reis ‘lopend’ aflegt met best een zware tas op zijn rug. Hij moest nog even wijzen naar zijn vrouw en in gebarentaal grapte hij iets wat er op leek dat zij een slapjanus is die geen tas wil dragen.

70 jaar oud is hij en zo fit, energiek, vrolijk, actief en reislustig! Hoe bedoel je gevaarlijke opa?!

Het kwam wel even hard aan hoor dat mijn conditie slechter is dan die van een 70 jarige, maar uiteindelijk is hij echt een inspiratie!

Reislenne_China treinrit (chillen in de trein)

Na 3 uurtjes zei hij dat hij ging slapen, maar waarschuwde ons wel dat hij schrrrr schrrrr deed hahah snurken dus  en yep daar kon hij wel wat van, maar wij kunnen tegenwoordig in alle omstandigheden slapen (één van de nieuwe vaardigheden ontwikkelt tijdens deze reis).

Ik heb heerlijk geslapen alleen wel last gehad van die vieze sigarettenlucht. Chinezen roken hier overal! Niet echt fijn als er een paar kettingrokers in dezelfde wagon zitten. En dan ook nog eens een wagon zonder ramen.

We hebben tot nu toe al aardig wat hoofdpijn en irritatie momenten gehad met sommige Chinezen (daar later meer over) en wat een verademing om dan zo een aardige meneer te ontmoeten!

Meneer Toe Jong Sen die gaan we niet gauw meer vergeten!

Dit zijn van die momenten die we koesteren en die het reizen zo mooi maken. Waren we met het vliegtuig gegaan dan waren we er binnen 2 uur en hadden we dit allemaal gemist…!

Zou jij ook een keer zo een treinrit willen maken? Of denk je ‘hell no, ik ga gewoon met het vliegtuig’?